Winnaars Vakkanjer Challenge 2019 bekend!

Vmbo’ers en mbo’ers in de prijzen met innovatieve ‘monumenten van nu’

UTRECHT, 13 juni 2019 – Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederland hebben woensdag en donderdag hun ‘monumenten van nu’ gepresenteerd tijdens Vakkanjers LIVE in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Voor het oog van duizenden jonge bezoekers pitchten de teams hun ideeën aan opdrachtgever het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De vier beste teams vielen in de prijzen. De trotse winnaars zijn: het CSV uit Veenendaal, het Northgo College uit Noordwijk, het Jacobus Fruijtier uit Apeldoorn en het Alfa College uit Hoogeveen.

 

Vakkanjers LIVE is het landelijke eindevent van Vakkanjers, een challenge waarmee scholen en bedrijven samen werken aan de vakmensen van de toekomst. Ruim achtduizend leerlingen van zo’n honderdvijftig scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag met de challenge ‘vrijheid in beweging’ voor opdrachtgever Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, reikte de prijzen uit: “Ik ben diep onder de indruk van wat deze jongens en meiden hebben gemaakt van de opdracht voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Als je zelf vrijheid kent, is het moeilijk om over onvrijheid na te denken. En dat hebben veel teams toch bijzonder mooi gedaan. In de monumenten die ze gemaakt hebben zie je dat het onderwerp ze echt raakt. En daar ben ik heel blij om. Want vrijheid vieren en herdenken is en blijft enorm belangrijk.”


Techniek ontdekken

De finale van de Vakkanjer Challenge was het hoofdprogramma van Vakkanjers LIVE. De bijna tweeduizend bezoekers kregen daarnaast een kijkje behind the scenes van een festival. Ze ontdekten wat er allemaal nodig is voor het opzetten van een groot event zoals Lowlands, Pinkpop of Mysteryland. Zo zaten de leerlingen onder meer zelf achter de knoppen van het licht en geluid, konden ze decors lassen, 3D printen, een podium ontwerpen en nog veel meer. Ook bouwde YouTube-held Mastermilo in de Werkspoorkathedraal ‘live’ een van zijn spraakmakende vervoersmiddelen.

 

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.


De uitslagen van Vakkanjers LIVE 2019:

 

Vakkanjer Scout (1 vmbo)

 1. CSV, Veenendaal – Jouw Keuze: Rowena, Indy, Jasmijn
 2. Esdal College, Emmen – Het Speelmonument: Roos, Robyn, Janieke
 3. Talentstad, Zwolle – Vriendschapsruimte: Aimee, Yoni, Mila

 

Vakkanjer Explorer (2 + 3 vmbo)

 1. Northgo College, Noordwijk – Vrijheid voor iedereen: Georgia, Sabrina, Wessel
 2. Veluws College Cortenbosch, Apeldoorn – Wandelstok met verlichting: Ramazan, Can, Mert
 3. Kaj Munk College, Hoofddorp – Ronddraaiende wereldbol: Jayden, Lucas, Daan, Maylin

 

Vakkanjer Pioneer (3 + 4 vmbo), basisversie van een LightCube

 1. Wartburg College, Dordrecht – Jesse, Corné, Daan
 2. Melanchton Berkroden, Berkel en Rodenrijs – Dione, Liza, Marlies, Tijs
 3. Gerrit Rietveld, Purmerend – Lotte, Robin, Elina, Mats

 

Vakkanjer Pioneer (3+4 vmbo – plus), plusversie van een LightCube

 1. Jacobus Fruijtier, Apeldoorn – Triple V: Rob, Chris, Henrick, Jonathan
 2. Calvijn College, Krabbendijke – Canjers: Kees, Joost, Ronnie, Mathijs
 3. Kalsbeek College, Woerden – Vuur & Vlam: Dylan, Syme, Sven, Goser

Vakkanjer Navigator (mbo en jonge werknemers)

 1. Alfa College, Hoogeveen – De Bunker: Arjan, Dylan, Kaj, Tristan
 2. Summa College, Eindhoven – Monoliet: Wout, Jilles, Milan, Scott
 3. AAE b.v., Helmond – Lutadores: Mara, Jimmy, Harm