Technische opleiding in Woerden: TechnoHUB in september van start

Woerden krijgt een technische school: de TechnoHUB. Na tien jaar nadenken en praten is de oprichting van de school bijna een feit. In september worden de eerste leerlingen verwelkomd in de TechnoHUB op bedrijventerrein Honthorst.

 

Leerlingen van het voortgezet onderwijs krijgen vanaf het najaar les in onder meer mobiliteit en transport, metaal, installatie- en elektrotechniek, bouw, wonen en interieur én robotica. Daarnaast wordt het gebouw ook ingezet om basisschoolleerlingen te enthousiasmeren voor technische beroepen.

 

Al bij de oprichting van initiatiefnemer Woerdens Techniek Talent (WTT) in 2010 was er de wens voor een eigen opleidingsfaciliteit. WTT werkt intensief met bedrijven, scholen, gemeenten en provincie. ,,Er is een enorme behoefte aan goed geschoold technisch personeel’’, verklaart Marlous Birkhoff, coördinator van WTT. ,,Een eigen opleidingscentrum waarin zowel mbo als voortgezet onderwijs-leerlingen hoogwaardig technisch onderwijs krijgen, is van groot belang voor het bedrijfsleven.’’

 

Groot belang

Ruim honderd bedrijven uit de regio Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort en Oudewater hebben groot belang bij nieuwe medewerkers die kwalitatief goed zijn opgeleid. De krapte op de arbeidsmarkt, de zoektocht naar technisch personeel én een gebrek aan instroom van leerlingen is een landelijk probleem.

 

,,We zien allemaal dat er maatregelen nodig zijn, onder meer in de vorm van onderwijs. De TechnoHUB sluit hier naadloos op aan. Niet alleen door kwalitatief hoogwaardig onderwijs te bieden, maar ook door leerlingen al vroeg te interesseren voor techniek.’’

 

Het 2600 vierkante meter grote pand wordt de komende maanden ingericht als techniekopleidingscentrum. De grote buitenruimte wordt straks gebruikt voor opleidingen in weg- en waterbouw en hovenierschap.

 

Door subsidies van onder meer MKB!dee (2 ton) en investeringen vanuit de bedrijven, gemeenten en provincie Utrecht, kan de tonnen kostende inrichting worden bekostigd. ,,Na een aanloopperiode verwachten we zeker 250 leerlingen per dag te ontvangen. Scholieren, basisschoolleerlingen en BBL’ers die werken en leren.’’ De lessen worden gegeven door docenten van de deelnemende scholen en vakspecialisten van de bedrijven.

 

Bron: website AD